Geld- en reële economie
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2019-08-20   


Geld- en reële economie

We spreken vaak over economie of 'de economie'. Stilzwijgend gaan we er vanuit dat er één economie is. Dit is niet zo er zijn er twee: er is enerzijds de "geld-economie" - of hoe dit precies heet - en anderzijds de reële economie. Er zijn nog heel wat andere economieën mogelijk dan de onze.

Bij "geldeconomie" gaat het alleen om geld. Dit omvat onder andere: banken, verzekeringen, beleggingen, en zo voort.
De reële economie gaat om reële producten en diensten: een stoel, een busrit, en zo voort.


In de volgorde van de beide economieën staat de geldeconomie op de eerste plaats want ze haalt meer dan 50% misschien zelfs meer dan 60% van de totale economie.
Met het coronavirus wordt vaak gezegd dat de economie meer zuurstof nodig heeft. Hiermee kan ik akkoord gaan dat het belangrijk is om de reële economie te ondersteunen. Hoe kunnen we dit doen? Een methode is de geldeconomie te laten crashen. Je kunt het vergelijken met een hevig onweer met donder en bliksem. Na het onweer is er meer zuurstof in de lucht. En de schade? Die kan beperkt blijven, vooral de grote ego's zouden leiden onder een crash van de geldeconomie. Het lijkt mij zeker zo dat de reële economie er wel bij zou varen, maar zijn wel herschikkingen nodig.
De essentie van de geldeconomie is dat het de rijken, de kapitaalkrachtigen, steeds rijker maakt. Mogelijks zal met coronacrisis de overheid de economie moeten ondersteunen. Opgelet: over welke economie heb je het? Niet de economie moet ondersteund worden, de reële economie, momenteel het kleine broertje, moet ondersteund worden.

De grote mondiale instellingen in verband met de economie, waaronder de Wereldbank en het IMF, ondersteunen vooral de geldeconomie. Dit is trouwens ook zo voor de centrale banken waaronder de Europese centrale bank.
De centrale vraag is of de rijken ertoe bereid zijn om de geldeconomie op te geven. Dit lijkt mij weinig waarschijnlijk. Dan zal het via revolutie moeten.

De crash van de geldeconomie zal al bij al nog meevallen. Iemand die 10 miljoen euro per maand verdient zal niet van de honger omkomen omdat hij terugvalt op een half miljoen per maand. Het is een zware klap voor het ego, maar ook niet meer dan dat.

We beseffen te weinig dat de geldeconomie in zeepbel is.




Printvriendelijk